Cunoscută și sub numele de „regina-bărbat” datorită temperamentului său energic, s-a născut la Eastwele Park–Kent, în Anglia, pe 29 octombrie 1875. Cu trei prenume – Maria Alexandra Victoria – aparținea Casei de Saxa-Coburg și Gotha.
Fiica ducelui Alfred, al doilea fiu al reginei Victoria a Marii Britanii, era verișoară cu țarul Rusiei, Nicolae al II-lea, și cu împăratul Germaniei, Wilhelm al II-lea, potrivit Historia.
Moartea Reginei Maria, învăluită în mister
La vârsta de 16 ani s-a logodit cu Ferdinand, prințul moștenitor al României, căruia i-a devenit soție pe 29 decembrie 1892. O lună mai târziu, primăria Bucureștiului i-a oferit o cupă de argint gravată cu inscripția „Bine ai venit, mireasă, aleasă de Dumnezeu pentru a cinsti patria”.
Primul lor fiu, Carol Caraiman, viitorul rege al României, s-a născut pe 15 octombrie 1893. Au urmat Elisabeta, Maria, Nicolae, Ileana și Mircea. Pe 15 octombrie 1922, Maria și Ferdinand au fost încoronați la Alba Iulia.
Cinci ani mai târziu, regele a murit, lăsând tronul lui Carol al II-lea. Regina Maria, persecutată de fiul său din diverse motive, a murit în obscuritate pe 18 iulie 1938, la Pelisor – Sinaia, la vârsta de 63 de ani.
Cauza morții ei a generat multe speculații. Inițial, s-a răspândit zvonul că, într-un schimb de focuri între Carol și Nicolae, regina mamă s-a aruncat în apărarea fiului său mai mic, primind glonțul în locul acestuia.
Alte surse susțin că regina a murit în tren, înainte de a ajunge la Sinaia. La începutul anului 1938, fusese internată în mai multe sanatorii din Italia și Germania, bănuită de cancer esofagian și ciroză.
Hitler s-a oferit să o ajute\
Văzând că nu mai poate să se ridice din pat și simțindu-și sfârșitul aproape, Regina Maria i-a cerut fiului său, Carol al II-lea, să-i trimită un avion pentru a o aduce în România.
Auzind că monarhul refuză să îi îndeplinească această ultimă dorință, Hitler s-a oferit să îi pună la dispoziție un avion sanitar. Regina a refuzat oferta, preferând să vină cu trenul pentru a muri în România.
Când trenul a ajuns la Cernăuți, acesta a trebuit să circule încet, fără șocuri sau mișcări bruște. După ce trenul a trecut de Bacău, responsabilii cu călătoria au fost informați să mărească viteza, deoarece Regina Maria murise.
Decesul a fost anunțat de Carol al II-lea abia a doua zi, când corpul neînsuflețit al reginei a fost depus la castelul Peleș. La 24 iulie, au avut loc funeraliile naționale, cu un ritual asemănător celui al unui soldat cavalerist. Pe lângă sicriu, era și calul reginei, cu cizmele ei de călărie legate de șa.
Regina Maria a fost de o frumusețe rară
Biografiile sale afirmă că Regina a fost de o frumusețe rară. Brunetă cu ochi albaștri, strălucitori și sclipitori, cu o lucire de oțel. Era adesea alintată cu diminutivul „Missy”. A fost o femeie energică, mereu prezentă pe front, printre răniți, distribuind mâncare, paturi și medicamente. Sfida exploziile din jur. Ambasadorul Franței la București, Charles de Saint-Aulaire, a făcut o afirmație antologică pentru acele vremuri: „Exista un singur bărbat la Palat și acela este regina.”
Contemporanii au dezvăluit și aspecte ale vieții sale sentimentale. A fost bănuită că fiica sa Maria-Mignon a apărut în urma unei relații cu locotenentul Zizi Cantacuzino, aghiotantul său, care o însoțea pretutindeni. Apoi s-a îndrăgostit de Waldorf Astor, un aristocrat american.
Între 18 octombrie și 24 noiembrie 1926, a făcut un lung turneu pe continentul nord-american. Traseul a inclus câteva mari orașe din Statele Unite și Canada, precum New York, Montreal, Ottawa, Winnipeg și câteva așezări ale indienilor din Dakota de Nord, regina fiind botezată „Steaua Dimineții” de către Tribul Blackfoot.