Cristian Diaconescu a anunțat recent, în cadrul unei intervenții la Antena 3 CNN, că o delegație importantă a Congresului Statelor Unite va vizita România în săptămâna viitoare. Vizita va include întâlniri cu oficialii români la cel mai înalt nivel și are ca scop consolidarea dialogului strategic dintre cele două țări.
„Confirm că la începutul săptămânii viitoare va sosi în România o delegație semnificativă a Congresului american, cu contacte la toate nivelurile decizionale relevante. Este un semn pozitiv. Mai mult, până la sfârșitul acestei luni, vor urma și alte dezvoltări în acest sens,” a declarat Cristian Diaconescu.
Printre temele abordate în cadrul întâlnirilor se va afla strategia americană la Marea Neagră, adoptată anul trecut cu susținerea bipartizană a Congresului SUA. Diaconescu a subliniat că delegația va include atât membri republicani, cât și democrați, ceea ce subliniază un interes comun și transversal pentru regiune.
„Am reușit să depășim perioada în care aceste contacte lipseau sau erau doar de formă. Acum vor avea loc discuții reale, inclusiv pe tema alegerilor anulate. Suntem pregătiți să oferim explicații, dar și garanții pentru ceea ce urmează. Este un pas important înainte,” a adăugat consilierul prezidențial.
Dialogul cu SUA continuă, dar prudența rămâne esențială
În ciuda retoricii publice, Cristian Diaconescu a reafirmat că dialogul dintre România și Statele Unite nu a fost întrerupt. „Există un dialog activ între România și SUA. E firesc ca rezultatele concrete ale acestui dialog să fie comunicate în mod decent și echilibrat. Chiar dacă unele canale de comunicare pot fi mai puțin vizibile, pe fond, relația nu s-a schimbat. Retorica poate varia, dar esența rămâne aceeași,” a spus Diaconescu.
Totuși, Diaconescu a avertizat că, în ciuda acestui climat de cooperare, România trebuie să rămână vigilentă. „Nu am garanții pentru ziua de mâine. Să fie clar. Chiar dacă, în acest moment, nu există semnale privind o afectare a securității României, acest lucru nu înseamnă că ne putem relaxa. Trebuie să rămânem pregătiți și conștienți de evoluțiile din regiune,” a adăugat el.
Ambasa României în SUA: „Nu există nicio distanță între România și America”
În același timp, ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a subliniat că relațiile bilaterale nu sunt afectate de schimbările politice de la Washington. „Nu există nicio distanțare între România și SUA. Dialogul este deschis și nu este blocat. Donald Trump cunoaște România și apreciază parteneriatul nostru,” a afirmat Muraru.
Aceste declarații au venit în contextul controverselor apărute după ce SUA au suspendat temporar procesul de includere a României în programul Visa Waiver, pe fondul revenirii lui Donald Trump pe scena politică americană. În spațiul public au circulat speculații privind o eventuală răcire a relațiilor bilaterale, dar oficialii români insistă că parteneriatul strategic rămâne solid.