Doi medici rezidenți de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași au murit la două săptămâni distanță. Comunitatea medicală e în stare de șoc

Doi medici rezidenți de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași au murit la două săptămâni distanță. Comunitatea medicală e în stare de șoc

Două decese tragice ale unor medici rezidenți specializați în gastroenterologie au zguduit comunitatea medicală din Iași, în doar două săptămâni. Amândoi activau în cadrul Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie din Spitalul „Sfântul Spiridon”, iar circumstanțele în care și-au pierdut viața rămân neclare.

Primul deces: George Tilă, 31 de ani

George Tilă, în vârstă de 31 de ani, rezident în anul V, a fost găsit fără viață în locuința sa din Bârlad, pe 28 martie, la scurt timp după ce terminase prima gardă la Spitalul „Elena Beldiman” din orașul natal. Cei care l-au cunoscut îl descriu ca fiind un tânăr sensibil și extrem de inteligent.

Al doilea caz: Emanuel Mirel Luca, 28 de ani

La două săptămâni distanță, Emanuel Mirel Luca, rezident în anul IV, în vârstă de 28 de ani, a fost găsit mort în apartamentul său din Iași. Era originar din Darabani, județul Botoșani, și cunoscut drept un tânăr echilibrat și discret. Autopsia a relevat leziuni pulmonare cauzate, cel mai probabil, de o infecție respiratorie severă. Nu au fost găsite urme de alcool sau substanțe interzise în organism.

Potrivit prof. dr. Anca Trifan, șefa Institutului, Emanuel făcuse recent un CT și analize, dar nu le discutase cu colegii. „Este un mediu în care se muncește groaznic de mult”, a spus aceasta, adăugând că numărul mare de pacienți și presiunea constantă din secția de gastroenterologie sunt greu de suportat chiar și pentru cei cu experiență.

Rezidenții vorbesc despre stresul din spitale

După moartea celor doi colegi, mai mulți rezidenți din Iași au vorbit, sub anonimat, despre epuizarea fizică și psihică resimțită zilnic. Lipsa unui sistem de sprijin psihologic, programul de lucru excesiv și frica de a vorbi deschis sunt realități comune.

Când doi rezidenți mor în două săptămâni, la aceeași specializare, e imposibil să nu te întrebi dacă nu cumva sistemul e cel care cedează”, a spus un tânăr medic pentru HotNews.ro.

O a treia pierdere: prof. dr. Gabriela Ștefănescu

Institutul a fost marcat și de moartea prof. dr. Gabriela Ștefănescu, care a decedat subit în urmă cu șase luni, într-o cameră de hotel din București, în timpul unui congres medical. La acel moment, nu existau indicii privind vreo afecțiune gravă, iar stilul său de viață era considerat unul sănătos.

Anchete interne și apel la soluții urgente

Conducerea spitalului a anunțat declanșarea unei analize interne privind nivelul de solicitare al medicilor rezidenți. Se caută soluții concrete pentru protejarea sănătății mentale și fizice a acestora, într-un context în care munca în exces și stresul par să fi devenit o normă în spitalele din România.

Concluzie

Moartea lui George Tilă și a lui Emanuel Mirel Luca readuce în atenție o realitate dură: sistemul medical românesc îi epuizează pe cei mai tineri, exact când sunt la începutul carierei. Fără o reformă reală și sprijin instituțional, riscul altor tragedii rămâne ridicat, iar vocea rezidenților trebuie ascultată – nu ignorată.