Duminica Floriilor (sau Floriile) este o sărbătoare creștină fără dată exactă

Duminica Floriilor (sau Floriile) este o sărbătoare creștină fără dată exactă, celebrată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. Sărbătoarea comemorează intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim, marcată de mulțimea care-l întâmpina cu ramuri de palmier și laude.

În România, tradițiile de Floriile se împletesc cu superstiții și obiceiuri populare destinate să aducă belșug, sănătate și noroc familiilor.

Pentru Belșug și Sănătate:

  • În unele zone, credincioșii aşează ramuri de salcie sfințită la uși și icoane pentru a atrage binele în casa lor și a se asigura că vor fi feriți de probleme de sănătate.

  • Pe ogoare și în grădini, mugurii de salcie sfințită sunt îngropați sub prima brazdă pentru a asigura belșugul familiei.

Obiceiuri din Bărăgan:

  • Crenguțele de salcie sfințite se păstrează un an întreg în casele din Bărăgan, fiind considerate benefice pentru tămăduirea unor probleme.

Tradiții din Banat și Transilvania:

  • Fetele mari din anumite sate din Banat și Transilvania pun o cămașă curată și o oglindă sub crengile unui par altoit. Obiectele sunt recuperate după răsăritul soarelui, fiind considerate importante pentru dragoste și sănătate.

Superstiții pentru Noroc:

  • Fierberea unei legături de busuioc în noaptea de dinaintea Floriilor și spălarea părului cu fiertura rezultată garantează suvite frumoase și strălucitoare.

  • Aruncarea restului lichidului sub un par este o practică destinată să atragă potențiali admiratori pentru cei care caută iubirea.

Tradițiile de Floriii, încă vii în sufletele românilor, oferă o perspectivă fascinantă asupra credințelor și superstițiilor populare din țara noastră.