În inima localității Smeeni, județul Buzău, se află un loc încărcat de legendă și credință

În inima localității Smeeni, județul Buzău, se află un loc încărcat de legendă și credință – Fântâna Tămăduirii, despre care se spune că are puteri vindecătoare. Cu o istorie de peste un secol, acest loc a fost cândva în centrul unui adevărat fenomen religios și social, atrăgând mii de oameni în căutarea speranței și a vindecării.

Apa care ar fi putut vindeca orice boală
În anii ’20, presa interbelică din România a popularizat intens ideea că apa și nămolul de la Fântâna Tămăduirii ar avea proprietăți miraculoase. În 1926, mii de pelerini din întreaga țară au venit la Smeeni, atrași de posibilitatea unei vindecări divine. Oamenii ajungeau să doarmă în mocirlă, să se ungă cu nămol sau să bea apa fântânii, convinși că vor fi eliberați de boli grave.

Reacția autorităților: frenezie, controverse și închidere
Popularitatea uriașă a locului a atras și atenția autorităților, care, din motive de siguranță sanitară, au decis să închidă zona. Se temeau de izbucnirea unor epidemii din cauza condițiilor improprii și a aglomerației. În paralel, presa a început să publice materiale care descurajau pelerinajele, iar fenomenul a fost etichetat ca o exagerare colectivă.

„Părerile erau împărțite: unii vedeau în fântână un semn divin, alții o nălucire. Realitatea rămâne un mister și astăzi”, nota istoricul Adrian Constantin.

Fântâna astupată în perioada comunistă
Odată cu instaurarea regimului comunist, locurile de pelerinaj religios au fost marginalizate. Fântâna Tămăduirii a fost astupată, iar autoritățile de atunci nu au susținut reactivarea cultului popular legat de această sursă.

După Revoluție, locul renaște – dar interesul dispare treptat
După 1989, localnicii au readus în atenție povestea fântânii. În 1991, în locul fântânii au fost amenajate o cișmea modernă și o fântână nouă, iar o biserică a fost ridicată în apropiere. Oamenii au început din nou să vină și să folosească apa și nămolul, unii în speranța vindecării de afecțiuni precum cele oculare. Din păcate, lipsa igienei a dus în unele cazuri la infecții grave.

Ca urmare, autoritățile au decis să izoleze sursa de apă și să o gestioneze în mod controlat.

Astăzi, Fântâna Tămăduirii din Smeeni – un loc de legendă
În prezent, interesul pentru Fântâna Tămăduirii este mai redus, iar locul adună un număr semnificativ de vizitatori doar în ziua de sărbătoare „Izvorul Tămăduirii”, când credincioșii vin să se roage și să ia apă din cișmeaua amenajată.

Deși nu mai stârnește „frenezie” ca acum un secol, Fântâna din Smeeni rămâne un simbol al credinței populare românești, un loc cu o poveste fascinantă, aflat la granița dintre misticism, tradiție și realitate.