Invitat în cadrul podcastului „Friendly Fire”, moderat de Moise Guran și Vlad Petreanu

Invitat în cadrul podcastului „Friendly Fire”, moderat de Moise Guran și Vlad Petreanu, Ilie Bolojan a abordat problemele fundamentale ale sistemului public din România, punând accent pe risipa financiară și gestionarea ineficientă a banilor contribuabililor. Președintele interimar a criticat dur modul în care statul român își administrează resursele și a avertizat asupra riscurilor economice iminente.

„Dacă nu se va reduce cheltuiala statului în general, dacă nu vor fi absorbiţi banii europeni, dacă nu se vor lua măsuri pentru a premia munca şi a descuraja nemunca, e doar o problemă de timp până vom ajunge să creştem taxe şi impozite”, a declarat Bolojan în cadrul podcastului.

Potrivit acestuia, principala cauză a dezechilibrului bugetar este reprezentată de cheltuielile publice excesive și lipsa de eficiență în aparatul de stat. Instituțiile supradimensionate, birocrația excesivă și suprapunerile de activitate sunt doar câteva dintre simptomele unui sistem „bolnav” de ani de zile, spune Bolojan.

„Cauza principală sunt cheltuielile prea mari pe care statul le face, ceea ce înseamnă risipă, înseamnă lipsă de eficiență, înseamnă instituții prea multe, înseamnă, în unele cazuri, personal supradimensionat, înseamnă birocrație și suprapuneri de activitate. Această boală se acumulează de foarte multe ori”, a subliniat politicianul.

O alegere între reformă și criză
În viziunea sa, România se află la o răscruce. Are de ales între o restructurare planificată și suportabilă social sau o criză economică inevitabilă, forțată de lipsa acțiunilor politice concrete.

„Avem varianta să ne tratăm la timp, deci să facem o restructurare ordonată, în așa fel încât costurile sociale și măsurile să fie rezonabile și decente. Sau avem a doua variantă: să amânăm, să mergem la medic mai târziu, boala să se agraveze și să ajungem să fim tratați în urgență”, a explicat Bolojan.

În ceea ce privește posibila sa nominalizare ca premier după alegerile prezidențiale, Ilie Bolojan a evitat un răspuns direct și s-a limitat la a comenta situația actuală a majorității parlamentare:
„Majoritatea actuală este la limită, orice fel de consolidare a majorității nu face decât să întărească puterea coaliției de a lua decizii”, a afirmat el.

Riscul unui vot antisistem și pericolul extremismului
Președintele interimar al României a atras atenția și asupra riscului unui val de voturi antisistem, care ar putea favoriza apariția unor majorități extremiste. A subliniat importanța unei relații consolidate cu Uniunea Europeană, avertizând că izolarea ar putea avea efecte dezastruoase pentru țară.

„Conflictele politice ne vor crea probleme economice. Sper să nu ajungem la un guvern de uniune națională”, a mai spus Bolojan, exprimându-și rezervele față de o astfel de formulă guvernamentală.

În final, el a făcut apel la responsabilitatea clasei politice, subliniind nevoia urgentă de reforme și măsuri coerente:
„Oamenii politici responsabili atacă problemele până nu devin de neatacat și degenerează.”