Mirela Vaida și secretul cozonacului moldovenesc tradițional

Mirela Vaida și secretul cozonacului moldovenesc tradițional

Mirela Vaida își încântă familia și prietenii cu un cozonac moldovenesc absolut delicios, preparat după o rețetă tradițională moștenită de la mama sa. Potrivit artistei, ingredientele alese cu grijă și răbdarea sunt cheia unui preparat reușit.

La prepararea cozonacilor moldovenești, Mirela Vaida începe mereu cu produse de cea mai bună calitate: făină cernută, ouă proaspete de țară, unt gras și lapte integral. În bucătăria prezentatoarei TV, mirodeniile au un rol cheie – cozonacul este parfumat cu esență de vanilie, coajă rasă de lămâie și portocală, iar pentru un plus de savoare, adaugă un strop de rom autentic. Umplutura este punctul forte al rețetei de Crăciun, Mirela folosind nucă măcinată, cacao, stafide hidratate în rom și zahăr brun.

Ingrediente pentru aluatul de cozonac:

  • 2 kg de făină albă

  • sare, zahăr

  • drojdie umedă sau uscată, care se dizolvă în lapte călduț

  • un pic de unt gras și smântână grasă

  • o lămâie dată pe răzătoare

  • esențe

  • 7-8 ouă

  • lapte cald

  • apă minerală

Ingrediente pentru umplutură:

  • rahat tăiat cubulețe dat prin zahăr pudră

  • 1 kg de miez de nucă

  • zahăr, cacao

  • lapte

  • stafide

  • esențe de rom, lămâie și portocală

După ce a pregătit toate ingredientele, Mirela adaugă untul gras tăiat cubulețe, pe care îl combină cu făina și laptele. Apoi, pune câteva linguri generoase de smântână, după care încorporează ouăle, specificând că în rețeta tradițională moldovenească se folosesc multe ouă. În continuare, sparge pe rând șase sau șapte gălbenușuri, amestecând continuu, apoi adaugă lapte pentru a omogeniza compoziția.

Rețeta include și lămâie rasă și arome de rom, portocală și lămâie, asigurându-se că toate ingredientele sunt bine amestecate. Secretul aluatului mai pufos constă în puțină apă minerală, iar după ce compoziția este gata, începe să frământe coca. După ce aluatul este frământat, se lasă la dospit 60 de minute, acoperindu-l cu grijă.

„Luăm miezul de nucă, punem zahăr și cacao și amestecăm. Turnăm câte un pic de lapte și trebuie să iasă o pastă grosuță. Nu foarte lichidă, pentru că trebuie să se așeze bine pe foaia de cozonac. Învârtim, până se omogenizează foarte bine. Adăugăm puțină esență de rom, de lămâie și de portocală și învârtim. O să îl lăsăm să se omogenizeze. Luăm o bucată de unt și ungem tăvile, ca să nu se lipească cozonacul”, explică Mirela.

După ce aluatul a crescut, îl împarte în patru, pentru a face doi cozonaci împletiți. Întinde aluatul și pune multă umplutură de nucă pe fiecare bucată, adăugând și rahat și stafide. Apoi răsucește fiecare bucată și o împletește, punându-le în tăvi. Cozonacii sunt lăsați încă zece minute, timp în care cuptorul este încălzit. În acest timp, Mirela unge cozonacii cu gălbenuș și ulei de măsline înainte de a-i pune la cuptor. La copt, îi lasă aproximativ 45 de minute.