Pericol iminent! ONU avertizează: miliarde de oameni ar putea rămâne fără elementul esențial pentru viață

Organizația Națiunilor Unite trage un semnal de alarmă major: criza apei se adâncește rapid, iar în viitorul apropiat, miliarde de oameni ar putea rămâne fără această resursă vitală.

Apa, tot mai puțină în marile orașe ale lumii

Un exemplu dramatic este Ciudad de México, unde aproape 10 milioane de locuitori s-au confruntat deja cu o criză severă de apă. Lipsa infrastructurii și schimbările climatice pun presiune pe resursele orașului.

În octombrie 2024, un raport climatic avertiza că peste jumătate din producția globală de alimente ar putea fi afectată în următorii 25 de ani din cauza lipsei apei.

Ghețarii se topesc într-un ritm alarmant!

ONU a anunțat că topirea ghețarilor pune în pericol aprovizionarea cu apă și alimente pentru 2 miliarde de oameni. O treime din întreaga agricultură irigată a lumii este afectată direct de acest fenomen.

Raportul UNESCO confirmă că peste un miliard de oameni care trăiesc în regiunile montane riscă insecuritate alimentară din cauza scăderii ninsorilor și retragerii ghețarilor.

Țările dezvoltate, tot mai afectate de secetă

Problemele nu afectează doar statele mai sărace. SUA, Norvegia și Suedia se numără printre cele mai vulnerabile țări:

🔹 Râul Colorado din SUA suferă din 2000 din cauza secetei severe. Mai multe precipitații cad sub formă de ploaie, care se evaporă rapid, în loc să fie reținute sub formă de zăpadă.

🔹 Ghețarii din Norvegia, Suedia și Arhipelagul Svalbard se topesc într-un ritm record. În ultimii trei ani, s-a înregistrat cea mai mare pierdere de masă glaciară din istorie.

Jumătate dintre ghețarii lumii vor dispărea până la sfârșitul secolului!

Un studiu publicat în revista Nature (februarie 2025) a confirmat că, dacă încălzirea globală nu este stopată, 50% dintre ghețarii planetei vor dispărea până în 2100.

Alex Brisbourne, geofizician: „Ghețarii de munte conțin unele dintre cele mai mari rezerve de apă dulce ale planetei. Vara, apa de topire hrănește peste un miliard de oameni și susține agricultura și industria. O astfel de pierdere va fi devastatoare pentru omenire.”