Sorin Bontea, un cunoscut chef din România, a prezentat pas cu pas rețeta sa unică de drob de miel pentru masa de Paște 2025, oferind o variantă diferită față de rețeta clasică. În loc să fiarbă organele, a ales să le înăbușe, pentru un gust mai intens și mai concentrat.
„Eu nu fierb organele, o să le înăbuș, dar prima dată încep cu ceapa. Apoi o să tai organele cuburi, nevasta mea face drobul cu organele fierte, mie îmi plac mai mult înăbușite, parcă au mai mult gust, dar nu este greșit nici invers, cum vă e mai ușor și după preferințe, dar eu zic să încercați rețeta asta să vedeți ce bună e,” a explicat chef Bontea într-un videoclip pe YouTube.
Trucuri importante pentru un drob perfect
Prepararea începe cu călirea cepei, care este gătită separat de restul ingredientelor. Chef Bontea folosește o cratiță mare și 200 ml de ulei de floarea-soarelui pentru a înăbuși organele, lăsându-le să scadă și adăugând sare și piper.
Ingrediente:
-
Organe de miel (ficat, plămâni, inimă, rinichi – cantitatea nu este specificată)
-
Ceapă (se călește separat)
-
Ulei de floarea-soarelui:
-
200 ml pentru înăbușirea organelor
-
150 ml pentru călirea cepei
-
-
Ouă (pentru legarea compoziției – numărul nu este specificat)
-
Sare
-
Piper
-
Prapure de miel (pentru învelirea drobului)
Pașii de preparare
Chef Bontea recomandă începerea cu călirea cepei într-o cratiță mare, folosind 150 ml de ulei de floarea-soarelui, iar pentru înăbușirea organelor adaugă 200 ml de ulei. Organele nu sunt complet gătite în această etapă, deoarece vor fi introduse și la cuptor.
„Mă apuc să înăbuș organele și să călesc ceapa. Am o cratiță mai mare, în care pun uleiul, după care adaug organele. Am pus 200 ml de ulei de floarea-soarelui. Adaug sare și piper și le las să scadă. Organele nu sunt 100% gătite, pentru că le bag și la cuptor,” a menționat Bontea.
După ce organele se răcesc, sunt tocate și amestecate într-un bol cu ceapa călită, ouă, sare și piper.
Consistența drobului este cheia
Chef Bontea atrage atenția asupra unui aspect esențial: consistența drobului. Dacă amestecul este prea moale, drobul nu va putea fi tăiat corespunzător după coacere.
„Ceapa o călesc separat, în 150 ml ulei de floarea-soarelui. Las organele să se răcească, înainte să le toc. Apoi, adaug ceapa, ouăle, sare și piper și, dacă mai e nevoie și mi se pare prea uscat, mai adaug niște suc de la organe. Ideea la drob este consistența, dacă îl faci foarte moale, nu îl poți tăia,” a explicat Bontea.
După ce compoziția este omogenizată, chef Bontea pregătește prapurele și tăvile pentru coacere. Cuptorul este deja încins, iar drobul urmează să fie introdus pentru aproximativ 30 de minute la 180 de grade Celsius.
„Compoziția este gata, îmi pregătesc prapurele, tăvile în care pregătesc drobul, cuptorul este încins deja. L-am pus la 180 de grade, 30 de minute, să văd dacă e gătit așa cum îmi place mie,” a menționat Bontea.
Varianta sa de rețetă este ușor diferită de cea tradițională, punând accentul pe gustul mai intens și o textură mai bună pentru felii ușor de tăiat. Chef Bontea folosește mai puțin ulei la ceapă (150 ml), comparativ cu cel folosit pentru organe (200 ml), și sfătuiește ca ingredientele să fie bine răcite înainte de a fi amestecate, pentru a obține o compoziție omogenă.
În video-ul său, Bontea oferă detalii clare pentru ca oricine să poată pregăti acest aperitiv tradițional cu succes, chiar și fără prea multă experiență în bucătărie.
Chef Bontea nu a indicat cantitățile exacte pentru carne sau ouă, lăsând libertatea fiecăruia să ajusteze rețeta după preferințe. Totuși, a insistat asupra detaliilor tehnice, precum consistența compoziției, timpul de coacere și temperatura ideală – aspecte esențiale pentru reușita drobului.