Tragedie la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași: doi medici rezidenți au murit la doar două săptămâni distanță.

Tragedie la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași: doi medici rezidenți au murit la doar două săptămâni distanță. Sistemul medical, în stare de șoc

Comunitatea medicală din Iași este profund marcată de moartea subită a doi medici rezidenți de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului Sfântul Spiridon. Cele două decese, petrecute la doar două săptămâni distanță, au stârnit îngrijorare cu privire la condițiile de muncă și nivelul de stres din sistemul medical românesc.

Primul caz este al lui George Tilă, în vârstă de 31 de ani, rezident în anul V. A fost găsit fără viață în apartamentul său din Bârlad pe 28 martie, la scurt timp după ce susținuse prima gardă la noul spital. Prietenii și colegii l-au descris drept „un băiat sensibil, empatic și extrem de inteligent”.

La două săptămâni distanță, tragedia s-a repetat. Emanuel Mirel Luca, de 28 de ani, rezident în anul IV și originar din Darabani (Botoșani), a fost găsit mort în apartamentul său din Iași. Autopsia a indicat leziuni pulmonare, cauzate cel mai probabil de o infecție respiratorie severă. Nu s-au găsit urme de alcool sau substanțe interzise.

În ultimele săptămâni, Emanuel își făcuse mai multe investigații medicale, dar nu a împărtășit colegilor posibilele probleme de sănătate. Unii apropiați spun că doar șeful de secție ar fi fost informat despre starea lui.

Epuizarea psihică, un factor ignorat

Secția de Gastroenterologie este recunoscută pentru volumul mare de muncă. Reprezentanții spitalului au recunoscut că nivelul de stres este extrem de ridicat: „Stresul e în fiecare secundă. La Gastroenterologie e și mai mult, pentru că numărul de pacienți este mult peste medie.”

Colegi rezidenți au reacționat în mediul online, semnalând lipsa unui sistem de sprijin psihologic și teama de a vorbi deschis. Un tânăr medic a declarat sub protecția anonimatului: „Când doi rezidenți mor în două săptămâni, în aceeași specializare, trebuie să ne punem întrebări. Ne plângem pe grupuri, discutăm între noi, dar nu avem curajul să semnalăm oficial. Ne temem că nimic nu se va schimba.”

Nu sunt primele pierderi suferite de instituție

Aceste tragedii vin la doar câteva luni după moartea prof. dr. Gabriela Ștefănescu, un reputat medic din Iași, care a fost găsită fără viață într-un hotel din București, în timpul unui congres medical. Cauza exactă a decesului nu a fost confirmată, dar apropiații spun că ducea un stil de viață sănătos și echilibrat.

Anchete în desfășurare și promisiuni de schimbare

Conducerea Institutului de Gastroenterologie a anunțat că va demara o analiză internă privind gradul de solicitare al medicilor rezidenți. De asemenea, se iau în calcul măsuri pentru protejarea sănătății fizice și psihice a cadrelor medicale tinere.

În lipsa unor schimbări reale, însă, mulți rezidenți continuă să lucreze în condiții epuizante, marcați de stres, tăcere și nesiguranță.

Moartea tragică a lui George Tilă și Emanuel Mirel Luca este un semnal de alarmă dureros, care scoate la lumină fragilitatea unui sistem medical care cere tot mai mult de la oamenii aflați chiar la început de drum – fără să le ofere suficient sprijin pentru a face față acestei presiuni uriașe.