Vizită oficială în România: delegație a Congresului SUA, condusă de Vern Buchanan, s-a întâlnit cu Ilie Bolojan.

Vizită oficială în România: delegație a Congresului SUA, condusă de Vern Buchanan, s-a întâlnit cu Ilie Bolojan. Ce au discutat despre parteneriatul bilateral și Visa Waiver

O delegație formată din opt membri ai Congresului Statelor Unite ale Americii a efectuat marți, 9 aprilie, o vizită oficială în România, având o întrevedere cu președintele interimar Ilie Bolojan la Palatul Parlamentului. Vizita are ca scop principal consolidarea relației bilaterale dintre România și SUA, cu accent pe extinderea cooperării economice și strategice.

Delegația americană, condusă de congresmanul republican Vern Buchanan, a transmis că Statele Unite sunt interesate să atragă mai multe companii americane în România, pentru a crea locuri de muncă bine plătite și a susține dezvoltarea pieței locale.

Suntem aici ca să ducem parteneriatul România–SUA la un nou nivel. Companiile americane creează locuri de muncă și vrem să vedem cât mai multe dintre ele în România”, a declarat Vern Buchanan, vicepreședinte al Comisiei pentru Căi și Mijloace din Camera Reprezentanților.

România, tot mai aproape de programul Visa Waiver

Un subiect esențial abordat în cadrul discuțiilor a fost aderarea României la programul Visa Waiver, obiectiv strategic pentru autoritățile de la București. Potrivit surse politice, oficialii americani s-au arătat receptivi și au promis susținere prin acțiuni de lobby la Washington, pentru ca românii să poată călători fără viză în SUA.

Discuții și despre alegerile din România și flancul estic NATO

Membrii delegației au cerut clarificări privind calendarul electoral din România, în contextul alegerilor prezidențiale. Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a confirmat că explicațiile oferite au fost considerate mulțumitoare de partea americană.

De asemenea, oficialii americani au subliniat că nu există niciun plan privind retragerea trupelor SUA din România și că strategia militară pe flancul estic al NATO rămâne neschimbată. A fost apreciată în mod special poziția României în contextul conflictului din Ucraina, cu mențiunea că SUA „înțeleg sensibilitățile specifice regiunii”.

Cine sunt membrii delegației americane

Vizita este considerată una de nivel înalt, având în vedere că delegația include opt congresmeni din ambele partide – Republican și Democrat – toți cu experiență vastă în politica americană:

  • Vern Buchanan (R) – liderul delegației

  • Dina Titus (D)

  • Lloyd Doggett (D)

  • Ted Lieu (D)

  • Neal Dunn (R)

  • Ilhan Omar (D)

  • Anna Paulina Luna (R)

  • Andy Ogles (R)

Pentru mulți dintre aceștia, este prima vizită în România de la finalul mandatului fostului președinte Donald Trump. Urmează discuții și cu premierul Marcel Ciolacu, în cadrul cărora vor fi continuate temele privind cooperarea bilaterală, securitatea regională și dezvoltarea economică.

România–SUA: un parteneriat strategic în expansiune

Vizita delegației americane confirmă angajamentul ferm al Washingtonului față de România, atât pe plan economic, cât și militar. Faptul că o delegație atât de numeroasă a fost trimisă la București este un semnal puternic privind importanța strategică a parteneriatului dintre cele două țări.

Consolidarea relației România–SUA, extinderea investițiilor americane și integrarea României în Visa Waiver sunt priorități comune care ar putea modela pozitiv viitorul relațiilor bilaterale.